Meni Zapri

300. obletnica Kneževine Lihtenštajn – srebrnik 5 frankov, certif.,1 oz

200,00

Kategorija:

Opis

300. obletnica Kneževine Lihtenštajn – srebrnik 5 frankov, 1 oz, certifikat

300 Year Liechtenstein 1 oz Proof Silver Coin 2019

The mintage of this historic Silver coin is only 7,500 and commemorates the 300th anniversary of Liechtenstein.

Coin Highlights:

  • Mintage of only 7,500 coins.
  • Contains 1 oz of .999 fine Silver.
  • Smartminting© used.
  • Comes in a box with a certificate of authenticity.
  • Obverse: Depicts the Liechtenstein coat of arms.
  • Reverse: Features an image of Anton Florian, Prince of Liechtenstein, the first Imperial Prince to rule over Liechtenstein.
  • Sovereign coin backed by the Liechtenstein government.

This is the first time since 2006 that official collector’s coins have been issued by the Principality of Liechtenstein. Add this Proof Silver 300 Years of Liechtenstein coin to your collection today!

Kneževina Lihtenštajn

Kneževina Lihtenštajn (tudi Liechtenstein, nemško Fürstentum Liechtenstein) je majhna celinska država v Srednji Evropi, med Švico na zahodu in Avstrijo na vzhodu. Kot gorska država je priljubljeno središče za zimske športe. Znana je tudi kot davčna oaza.

Država je najbogatejša na svetu. Po podatkih Združenih narodov je bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca v kneževini Liechtenstein leta 2015 znašal 169.492 ameriških dolarjev (159.323 evrov), kar jo na tej lestvici uvršča na prvo mesto na svetu.

Država je poimenovana po plemiški družini Liechtenstein (Lihtenštajn) iz 12. stoletja, ki je neodvisni vojvodini zavladala leta 1719, ko se je združila z v Vaduzu že navzočo rodbino Šelenberških (Schellenberg). Rodbina izhaja z gradu Liechtenstein, v 12. stoletju zgrajenega v bližini Dunaja, katerega ime pomeni »Svetleč kamen«.

Državna ureditev

Ustava iz leta 2003 opredeljuje Lihtenštajn za ustavno dedno monarhijo na demokratični in parlamentarni osnovi. Leta 1989 je državni poglavar postal knez Hans Adam II., ki ima pravico potrjevati zakone, imenovati državne uradnike in razpustiti deželni zbor. Dne 15.08.2004 je nekatere državniške pravice in dolžnosti prenesel na svojega sina in naslednika kneza Aloisa. Izvršno oblast ima vlada, ki jo imenuje deželni knez na predlog deželnega zbora.

Več: o Knežji družini Lihtenštajnski

X