fbpx
Meni Zapri

“Božično novoletno voščilo” – Božič 2019

Rosite, nebesa, od zgoraj

in oblaki naj dežujejo pravičnost.

Odpre naj se zemlja in rodi rešitev,

naj hkrati požene pravičnost,

jaz, GOSPOD, sem to ustvaril. (Iz 45,8)

S to prošnjo je prerok Izaija izrazil hrepenenje ljudstva, ki se je boleče zavedalo, da potrebuje Odrešenika. Vsi poskusi, da bi zgodovino in družbo uredili s svojimi močmi, so se izkazali za praktično nemogoče, celo za nične. Priti mora Mesija! Mesija naj nam pošljejo nebesa od zgoraj; naj ga pošlje kot roso, naj ga dežujejo oblaki, ali naj se odpre zemlja.

Odrešenik v naš svet vstopi kot Luč – luč odrešenja. Že v zgodovini so hrepenenje izrazili s simbolom luči. Rimljani z dnevom nezmaganega sonca, judje s Hanuko, s praznikom luči, ko olja ne zmanjka in luč ne ugasne. Luč v temi pomeni upanje.

Je obet prihodnosti. Vedno več luči bo zajelo vedno več ljudi. Bolj in bolj bomo postajali skupnost. Še več, postajali bomo občestvo, ki bo okrepilo željo po Odrešeniku.

V ta prostor bo potem stopil Bog, kot človek, rojen kot človeški otrok, ki vendarle more razbiti ujetost in srcem prinesti svobodo življenja, svobodo večnosti. (Prim.: nadskofija-ljubljana.si)

Dragi člani in partnerji Slovensko – lihtenštajnskega združenja, spoštovani vitezi in člani bratovščine Viteškega reda Sv. Jurija iz Koroške, dragi prijatelji, želim vam, da bi tudi v vaša srca ob Božiču, vstopil Odrešenik, ki se je rodil za vse nas.  Kajti Kristus nas je oprostil za svobodo.

Leto, ki se izteka je bilo težko, a kljub temu lepo, a bo tudi kmalu za nami. Po drugi strani smo lahko veseli in hvaležni Usodi, da smo v starem letu uspeli prečistiti svojo skupno pot in uspeli sejati zdravo žito. Danes pa smo iz pridelka zbrali tista zadostna zrna pšenice, da že lahko spečemo pogačo, ki nas bo v novem letu krepčala na vseh podvigih, ki so pred nami. Na obzorju upanja in veselja torej prihaja leto 2020, obsijano z novo zarjo!

V Združenju Slovensko – lihtenštajnskega prijateljstva se bomo, s svojimi zvestimi člani in partnerji, že kmalu po novem letu 2020, angažirali za uresničitev svojih osrednjih ciljev, ki smo si jih v preteklem letu zadali. Sem sodijo zlasti aktivnosti in programi, ki jih imamo za Fundacijo Slovensko – lihtenštajnskega združenja. S svojim poslanstvom bo namreč ravno ta lahko igrala pomembno vlogo pri podpori in realizaciji projektov združenja v regiji. Vsi skupaj si želimo, da bomo lahko v doglednem času odprli v Sloveniji tudi “Lihtenštajnsko hišo”. Gre za izvedbo smelega investicijskega projekta za primerno predstavništvo na enem mestu, v okviru katerega bomo povezali osrednje poslovne, agencijske, društvene in bilateralne dejavnosti našega združenja in partnerjev, katerih dejavnost je utemeljena na skupni poslovni, lokalni in mednarodni izmenjavi.  

Vse to bo mogoče izpeljati ob udeležbi svojih zavzetih partnerjev in članov – to je ob podpori ljudi dobre volje, saj je že zaznan izrazit napredek v vsestranskih medsebojnih odnosih med deželama.

Izrekam veliko hvaležnost vsem prijateljem in članom, ki pristopate v različne oblike naših asociacij, ki jih naše združenje združuje. Tudi veliko naših starih in novih članov se angažira za življenje in delo promenentne asociacije Viteškega reda in bratovščine Svetega Jurija iz Koroške, ki danes že lahko vstopa v naš prostor kot samostojna Velika balija in priorat Slovenija.  Po svojih močeh bomo idejo “karantanskih vitezov” še naprej podpirali, saj ta viteški red predstavlja izjemno kulturno -zgodovinsko dediščino našega slovenskega naroda in domovine.  

Veliko je pripravljenih kvalitetnih projektnih vsebin za skupne cilje združenja, ki jih želimo doseči v novem letu 2020.

Prijazno vas vabim, da se skupaj podamo po še neprehojenih poteh viteške slave in časti, utrjevanju bilateralnih izzivov in iskanju poslovne sreče – vse pa v veselju in medsebojni podpori in razumevanju.

Želim vam vesel in blagoslovljen Božič, v letu 2020 pa vse dobro!

Silvester Likar,

predsednik združenja

X