fbpx
Meni Zapri

Slovenija praznuje 30. rojstni dan!

Slovenija je na samostojni in svobodni poti že 30 let

Petindvajsetega junija 1991 je bilo v slovenski skupščini oziroma parlamentu zelo slovesno. Delegati oziroma poslanci so z veliko večino sprejeli in razglasili temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter ustavni zakon za uresničitev te listine.

Naj živi samostojna in neodvisna Slovenija!” je sprejetje pospremil predsednik skupščine France Bučar. V govoru je poudaril, da osamosvojitev ni niti konec niti začetek slovenske zgodovine, je pa prelomna točka, saj lahko samostojno odločamo o svoji lastni usodi.

Za Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti je glasovalo 180 delegatov, dva sta bila proti, 12 pa vzdržanih. Foto: BoBo

25. junija 1991 so vsi trije zbori slovenske skupščine sprejeli več zakonov, s katerimi je skupščina razglasila samostojnost Republike Slovenije. Ključni dokumenti za odcepitev Slovenije od Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) so bili: Temeljna ustavna listina o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo, Deklaracija o neodvisnosti in več zakonov, s katerimi je Slovenija prevzela pristojnosti federacije na svojem ozemlju.

Slovenija je z osamosvojitvijo izgubila jugoslovanski trg, a ga je kmalu nadomestila s svojo poslovno vpetostjo v Evropsko integracijo. Uvedli smo svojo lastno denarno enoto – tolar, nato evro in pred tem sprejeli tržno gospodarstvo ter začeli privatizacijo. Dobili smo borzo vrednostnih papirjev. In še in še je dosežkov, na katere smo lahko danes ponosni. Res, da nikoli nismo postali prerokovana druga Švica, a smo na poti do nje!

Slovenski vzpon k državnosti

Odločitev za samostojnost in neodvisnost je bila z ogromno večino izglasovana na plebiscitu šest mesecev prej – 23. decembra 1990. Slovenski parlament je tako samo udejanjil enotno voljo prebivalcev Slovenije.

Neodvisnost in samostojnost Slovenije, ki jo je bilo potem treba ubraniti v desetdnevni vojni z Jugoslovansko ljudsko armado (JLA), je bila pika na i na počasni in postopni poti slovenskega naroda k popolni državnosti.

Danes Slovenke in Slovenci živimo bolje!

BDP se je v teh 30 letih realno povečal za 91 odstotkov, nominalno pa za dobrih 3000 odstotkov. Dejansko to predstavlja skok iz slabe 1,5 milijarde v letu 1991 do slabih 41 milijard leta 2020. Gledano na prebivalca, je Slovenija zelo napredovala, BDP se je povečal za štirikrat.

Skupaj z našimi prijatelji smo praznovali 30 let svobode.

“Državna proslava ob 30. obletnici rojstva države Slovenije je bila izjemno dolga, vendar veličastna, in je bila po mojem mnenju daleč najboljša proslava v samostojni Sloveniji doslej. Čisti intelektualni, kulturni, politični in estetski užitek. Čestitam!” je pohvalil izvedbo proslave ob 30. obletnici slovenske samostojnosti poslanec Slovenske demokratske stranke Branko Grims.

Slovenija je praznovala 30. obletnico svoje samostojnosti in z njo smo praznovali tudi v našem združenju. Na praznični dan smo si ogledali osrednjo državno proslavo na Trgu republike in ta proslava se je že vpisala v zgodovino, saj se je njen “domoljubni naboj” res dotaknil slehernega obiskovalca. Ogled proslave si lahko ogledate v posnetku: TUKAJ

Ob tem visokem jubileju pa se Slovenija lahko še pohvali, da bo že drugič kot članica Evropske unije predsedovala Svetu EU. To nalogo je že opravljala v letu 2008, ko je enako kot zdaj predsedovanje vodil sedanji predsednik vlade Janez Janša.

Dodatno težo slavnostnemu dogodku so dali gostje iz tujine. Ob tej priložnosti so nas obiskali avstrijski kancler Sebastian Kurz, madžarski predsednik vlade Viktor Orban, hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, italijanski zunanji minister Luigi Di Maio, portugalski zunanji minister Augusto Santos Silva in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Prav portugalski zunanji minister in Michel sta želela Sloveniji uspešno predsedovanje, ki se bo začelo s prvim julijem.

Praznovali in družili smo se tudi na tradicionalnem pikniku združenja

Praznični vikend smo nadaljevali še v soboto, 26. junija 2021, ko smo se že v dopoldanskem času, člani in prijatelji SLO – FL združenja, Fundacije in Viteškega reda Sv. Jurija iz Koroške, srečali na pikniku na zasebnem prireditvenem prostoru na lokaciji Ljubljana- Črnuče.

Po zaslugi podmladka našega združenja smo izpeljali vsa zastavljena srečanja, hkrati pa so se mladi izkazali tudi za odlične žar mojstre.

Na praznični vikend v času Dneva državnosti naše domovine, se v veselem duhu radi družimo in veselimo še na skupnem pikniku, ki ga že tradicionalno obeležujemo v krogu naših članov in prijateljev.

Letos je bilo še prav veselo, saj smo Sloveniji za njen 30-letni jubilej svobode, samostojnosti in suverenosti, nazdravi tudi z našimi letošnjimi viteškimi kandidati, ki s svojo dobro voljo že krepijo našo viteško bratovščino.

Vsi skupaj smo danes trdno odločeni, da sledimo začrtanemu in smelemu poslanstvu našega članstva zbranega okrog Slovensko – Lihtenštajnskega združenja, saj želimo organizirano delovati v dobrobiti naroda, domovine in celotne Alpske regije. Zato v svoj krog še toliko bolj radi vabimo vse prijatelje in ljudi dobre volje! ŽIVELA SLOVENIJA!

Konzorcij in srce našega združenja sestavljajo redovni vitezi in člani Fundacije SLO-FL

X