fbpx
Meni Zapri

Utrjujemo svojo prisotnost v srcu Alp

V letu 2023 bomo svojo zgodbo v Združenju Slovensko – Lihtenštajnskega prijateljstva še izdatno okrepili.

V srcu Alp bomo prisotni s partnerstvom med kulturo in dobrodelnostjo, na eni strani ter podjetniškimi cilji, na drugi strani. Izrazito bomo izpostavili živo kulturno dediščino Viteškega reda Svetega Jurija iz Koroške in poslovne cilje na obeh straneh Alp; vključujoč naložbeno, turistično in kulturno širino našega poslanstva.

Poslovni klub Slovenija Lihtenštajn, ki že deluje na naši strani Alp, bomo nadgradili še s Poslovnih klubom Lihtenštajn – Slovenija, tako da bomo lahko zastopali ne le poslovne cilje, pač pa tudi bilateralno poslanstvo med deželama.

Leto 2022 v znamenju visokega knežjega obiska na Ptuju

Za nami so nadvse uspešni “Viteški dnevi 2022 na Ptuju”, ki so letos potekali od petka, 23. septembra do nedelje, 25. septembra 2022, v duhu »trajne prisotnosti in povezanosti našega Viteškega reda Svetega Jurija iz Koroške z Lihtenštajnsko knežjo družino.« Vse to je zadostno izhodišče, da svojo mesto v srcu Alp še okrepimo, tako viteški red, kot tudi prijateljsko združenje in fundacija.

Ob tej priložnosti sta starodavno Jurijevo mesto Ptuj in našo viteško bratovščino, s svojim obiskom počastila naš novi Veliki komendator S.D. princ Nikolaus von und zu Liechtenstein, patron in zaščitnik viteškega reda ter njegova soproga I.K.H. princesa Margaretha von und zu Liechtenstein.

Na Ptuju se nam je pridružil tudi njun sin princ S.D. Josef-Emanuel von und zu Liechtenstein, ki je postal vitez komtur Viteškega reda Svetega Jurija iz Koroške.

Princ Nikolaus von und zu Liechtenstein je mlajši brat liechtensteinskega vladajočega kneza Hansa-Adama II, njegova soproga pa je princese Margarethe von und zu Liechtenstein in prihaja iz kraljevske hiše velikega vojvode iz Luksemburga in je dejansko v neposredni, a zelo daljni krvni zvezi z Barbaro Celjsko ter je tako zelo povezana z našimi kraji. Kot zanimivost naj navedemo, da je njun sin princ Josef-Emanuel tako Lihtenštajnski princ po očetu, in še dvokratni princ iz Luksemburga in Belgije, po materini strani.

Zgodovinski oris

Viteški red Sv. Jurija se  je že od svoje ustanovitve v sredini 15. stoletja moral soočiti z vrsto nevarnosti, ko so ogrožali meje takratnega cesarstva, kot je vpad Turkov v naše, takratne Habsburške dežele in organizirati obrambo v okviru Vojne krajine, kjer se svoje vlogo odigral tudi srednjeveški Ptuj, vse do Brežic, kjer so imeli vitezi do 3000 vojakov stalno pod orožjem. Na širšem območju Črnomlja in južnega dela Ptuja so naselili več uskoških vasi. To so bili begunci pred Turki, poleg njih pa tudi Vlahi in Srbi, ki so se, zlasti v 16. stoletju na to območje preselili iz turškega. V zameno za hrano in dom branili ozemlje Slovenije in Avstrijskega cesarstva pred vpadi Turkov. Vojna krajina je pas, ki se je med letoma 1460 in 1881 izoblikoval vzdolž turške meje. In ravno v tem času je Viteški red Sv. Jurija iz Koroške bil v največjem razcvetu.

V petek so vitezi opravili viteški kapitelj, to je vsakoletno srečanje vseh članov in viteških kandidatov reda

Viteški red je že v petek, 23. septembra opravil svoj vsakoletni kapitelj, ki so se ga udeležili vsi člani viteškega reda, vitezi, familijarji in aspiranti.

Sobotno dogajanje – vrhunec dogodka

Naslednjega dne, v soboto, 24. septembra dopoldne, se je županja Mestne občine Ptuj gospa Nuška Gajšek srečala s knežjo družino in vitezi na bilateralnem sprejemu na Ptujskem gradu. Princ Nikolaus je ob srečanju povedal, da kljub temu, da je Slovenijo v preteklosti obiskal že nekajkrat, Ptuja doslej še ni spoznal, a je izjemno lepo mesto: “Ptuj pa ima tudi veliko zgodovinskih povezav z našo družino in nam bližnjimi družinami. In lepo je videti, da se mesto tako lepo razvija.”

Knežja družina je sicer edina preostala linija Habsburžanov, ki še danes uspešno vlada. Babica obstoječega vladarja Hansa-Adama II. in princa Nikolausa je bila namreč polsestra prestolonaslednika Franca Ferdinanda, ki je bil leta 1914 ubit v Sarajevu in nečakinja avstrijskega cesarja Franca Jožefa I. “Še vedno smo zelo blizu s Habsburžani, njihovo družino in to so korenine, zaradi katerih smo zgodovinsko povezani tudi s Slovenijo. V Liechenstainu pa je v preteklosti delalo tudi veliko Slovencev, ki so pomagali zgraditi državo, kakršna je danes,” je še dejal princ Nikolaus in zagotovil, da se bo njihova družina v Slovenijo še vračala, saj imajo tu prijatelje, veselil pa se je tudi ogleda čudovitega in edinstvena ptujskega gradu in mesta.

Visoki obisk iz Kneževine Liechtenstein si je ogledal tudi muzej na Ptujskem gradu, temu pa je sledilo delovno srečanje ter bilateralno kosilo delegacij.

Osrednji dogodek pa se je odvil zvečer ob 18. uri v cerkvi sv. Jurija na Ptuju, kje je bila slovesna sveta maša z investituro oziroma umestitvijo letošnjih viteških kandidatov, familijarejv in komturjev Viteškega reda Svetega Jurija iz Koroške, tudi umestitvijo in imenovanjem princa Nikolausa za Velikega komturja reda in postavitvijo princa Josefa-Emanuela za komturja viteza.

Sama sveta maša je bila izjemno duhovno in kulturno doživetje, ki jo je vodil v imenu mariborskega nadškofa Generalni vikar in kancler nadškofije gospod Janez Lesnika, ob asistenci škofijskega tajnika gospoda Jureta Sojča. Pri maši so sodelovali vitezi in tretjeredniki Viteškega reda, za odlično glasbo izvedbo pa so poskrbeli domači proštijski organist in izjemni Pevski zbor sv. Viktorina iz Ptuja.

Vitezi in dame namreč s svojim delom živijo plemenite modrosti viteškega poslanstva, si prizadevajo za dobro in za napredek, ne le ožje pač pa tudi širše Alpske regije. In še zmeraj prisegajo na viteške vrednote, kot so osebna poštenost, čast, srčnost in pogum, vera, upanje in ljubezen in etičnost in spoštovanje.

»Suvereni imperialni viteški red Sv. Jurija iz Koroške«, kot je njegov svečani in dolgi naziv, danes deluje v Sloveniji, kot Velika balija (to je skupek suverenih komend) in Priorat Slovenija (ki ima svojo duhovno komponento), IN TAKO TVORI samostojno nacionalno provinco, saj je slovenskih vitezov že dovolj, da imajo svojo lastno nacionalno in ozemeljsko enoto – (organizacijo) v okviru države Slovenije in se tudi povezujejo z bratskimi deželami, tudi širše v Alpskem kulturnem krogu.

Z imenovanjem princa Nikolausa von und zu Liechtenstein in njegovega sina princa Josef-Emanuela v sam vrh Viteškega rada Sv. Jurij iz Koroške je ta »karantanski in slovenski kronani viteški red« pridobil tisto potrebno formalno legitimnost in odličnost, ki danes viteškemu redu zagotavlja v polnosti izvrševati zaupano mu poslanstvo, v dobro ljudi, tako v domovini kot v svetu.

Po liturgičnem slavju je viteški red priredil v Minoritskem samostanu na Ptuju še slavnostni sprejem in gala večerjo za povabljene visoke goste, člane reda in v prvi vrsti za vse nove člane viteškega reda.

Glavni cilj viteškega reda izključno delo za dobro družbe, hkrati pa vitezi predstavljajo živi del kulturne in zgodovinske dediščine slovenskega naroda, ki s svojo prisotnostjo bogati narodovo kulturo in ohranja spomin njegove zgodovine.

SKLEP

Priporočimo vse naše nove viteze in komturje, ki si na Ptuju letos doživeli čast viteštva, pa tudi vse, ki se redu še naprej pridružujejo, da jih pod svojim viteškim plaščem varuje in vzpodbuja zmagoviti Sveti Jurij, ki že stoletja ohranja tudi naš viteški red!

Naj jih Sveti Jurij in vsi slovenski svetniki vzpodbujajo in opogumljajo za vse dobro in plemenito v okviru našega Viteškega reda Sv. Jurija in Viteške bratovščine familijarjev iz Koroške.

Vseh želimo blagoslovljene Božične praznike, z željo, da bodo naši skupni koraki v novem letu 2023 zanesljivi, a odločni. Novo leto naj bo vsem milostno, zdravo, srečno in veselo!

X