fbpx
Meni Zapri

Veselo s Slovenci v Lihtenštajnu

foto: nau.ch
foto: Združenje SLO-FL

“Slovenski dan ob 300-letnici Kneževine Lihtenštajn” se je odvil v četrtek, 5. septembra in v petek, 6. septembra 2019 in je še izdatno utrdil dobre medsebojne poslovne, bilateralne in prijateljske odnose med Slovenijo in Lihtenštajnom. Srečali smo se s svojimi prijatelji v Kneževini Lihtenštajn in si ogledali vrsto kulturnih zakladov in ustanov ter podjetij, ki so globalno vpeti in veliki igralci v regiji sami.  Imeli smo tudi nekaj prepoznavnih ciljnih sprejemov, kjer je sodelovalo naše združenje in poslovni partnerji, ki so se ob tej priložnostni zbrali, kot slovenski akterji, v čast Kneževini Lihtenštajn. Kneževina Lihtenštajn namreč letos obeležuje 300-letnico kneževine. 

Dogodek osmišlja tudi našo prisotnost na tem izjemno uspešnem gospodarskem trgu Lihtenštajna in hkrati tudi Švice, ki predstavljata srce te bogate alpske regije. Z navedenimi aktivnostmi pa krepimo tudi našo skupno bilateralno, poslovno in kulturno zgodbo v regiji.

foto: gov.si

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je bila na uradnem obisku v Kneževini Lihtenštajn.

foto: gov.si

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je na povabilo Veleposlaništva Republike Slovenije v Bernu in našega Združenja slovensko-lihtenštajnskega prijateljstva mudila, v petek,  6. septembra 2019, v Vaduzu v Kneževini Lihtenštajn. Slovenija se je ob tej izjemni obletnici poklonila na način, da je organizirala dogodek »Slovenski dan v Kneževini Lihtenštajn«. Dogodek, ki ga je poleg veleposlaništva in združenja soorganiziral STO, SPIRIT, se je kot častna gostja udeležila tudi ministrica dr. Pivec.

foto: Združenje SLO-FL

V okviru obiska se je ministrica dr. Pivec srečala z ministrico, odgovorno za področje kmetijstva v Kneževini Lihtenštajn Dominique Hasler, ki se je tudi udeležila slovenskega dogodka. Ministrica se je srečala tudi z generalnim direktorjem Združenja kmečkih organizacij Klausom Büchelom, ki ji je predstavil značilnosti kmetijstva v Lihtenštajnu.

Kneževina ima izjemno ugodno posestno strukturo kmetijskih gospodarstev; s strateškim načrtovanjem in spremembami so v daljšem obdobju dosegli, da so se majhne razdrobljene kmetije transformirale v večja gospodarstva in sedaj povprečna velikost kmetije dosega 30 hektarjev (v Sloveniji 6,9 hektarjev). To kmetijam v Lihtenštajnu zagotavlja večjo dohodkovno neodvisnost in stabilnost kmetijskega gospodarstva. Lihtenštajn ima tudi  40 % ekološkega kmetijstva, kar ga uvršča na prvo mesto na svetu. Ministrica se je zato s sogovorniki dogovorila za tesnejše sodelovanje med državama, in sicer v kontekstu novih strateških usmeritev, ki jih pripravlja Slovenija, v katere bi lahko implementirali določene primere dobre prakse kneževine. (prim. vir: gov.si)

Deležni smo bili sledečega programa:

foto: Združenje SLO-FL

V ČETRTEK, 5.9.2019

Zajtrk s princem

Člani združenja in prijatelji smo se zbrali na skupnem zajtrku združenja v priznanem Hotelu Schlosswald iz Triesena, že ob 9.15 uri, ko nas je prišel pozdravit vidni član knežje družine, princ Nikolaus von Liechtenstein, ki je mlajši brat vladajočega kneza Hansa-Adama II. Princ Nikolaus von Liechtenstein velja za tvorca in “idejnega očeta” gospodarskega, kulturnega in političnega uspeha Kneževine Lihtenštajn.

 

 

foto: Združenje SLO-FL
foto: Združenje SLO-FL

V nadvse prijetnem vzdušju smo se dotaknili minulih dosežkov in podali stanje, glede naših aktivnosti, ki jih imamo v združenju, v okviru našega bilateralnega in projektnega dela v minulem in tekočem letu.

Skupaj smo iskali nove rešitve za še učinkovitejše medsebojno sodelovanje in izvajanje projektov, ki bodo v korist deželama v regiji.

Ob tej priložnosti se je princ Nikolaus tudi osebno srečal z dr. Miho Ažmanom, ki je tudi vodja naših mednarodnih aktivnosti, s ciljem, da se medsebojni bilateralni cilji okrepijo in še nadgrajujejo.

 

foto: Združenje SLO-FL
foto: Združenje SLO-FL
foto: Združenje SLO-FL

Princ se je seznanil tudi z idejo Fundacije združenja, ki jo ustanavljamo. S svojim poslanstvom bo namreč ravno ta lahko igrala pomembno vlogo pri podpori in realizaciji projektov združenja v regiji. Princ je združenju izrazil tudi vso podporo k izvedbi ciljev fundacije. Vsi skupaj si želimo, da bi v doglednem času odprli v Sloveniji tudi Lihtenštajnsko hišo, saj je, tudi po zaslugi našega združenja, in ob podpori ljudi dobre volje, že zaznan izrazit napredek v medsebojnih odnosih med deželama.

foto: Združenje SLO-FL

Skupno pot prijateljstva je potrebno pogumno nadaljevati in še nadalje krepiti s kulturnim, bilateralnim in poslovnim sodelovanjem.  

 

 

foto: Združenje SLO-FL
foto: Združenje SLO-FL

 

 

 

 

 

 

TURISTIČNI IN KULTURNI OGLEDI

foto: smartplaces.eu

Ogled Landesmuseuma + Schatzkammer (voden ogled) ob 15.30 uri  do 16.45 ure

17.00 ura: Kunst Museum (Hilti Art Foundation)

foto: Združenje SLO-FL
foto: alpenmag.de

 

 

foto: Združenje SLO-FL
foto: Združenje SLO-FL

 

 

 

Poslovna večerja s poslovneži in Slovenci v Lihtenštajnu, ob podpori Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Ob19.30 uri: POSLOVNI IN INVESTICIJSKI IZZIVI ZA USPEŠNO POSLOVNO, KULTURNO IN BILATERALNO PRAKSO V ALPSKI MAKROREGIJI (medsebojno druženje ob predstavitvi poslovnih aktivnosti in podjetij, s poudarkom na globalno vpetih firmah, ki so nas gostile v teh dneh in smo si jih tudi ogledali). Večerjo s poslovneži in prijatelji združenja smo imeli v tradicionalni restavraciji Vogeli, ki se nahaja v lihtenštajnskem smučarskem središču Malbun.

 

POSLOVNI OBISKI IN OGLEDI  – PETEK, 6.9.2019:

foto: Združenje SLO-FL

8:15 ogled mednarodne banke Bendura, do 9.45 ure

foto: Združenje SLO-FL

Slovenski oddelek v banki nam je pripravil pomenljivo in nazorno predstavitev zasebne banke, ki je globalna vpeta in pri roki za večje in manjše investitorje v regiji. Sledil je še ogled in prijateljsko druženje.

 

 

foto: Združenje SLO-FL

10:00 ogled globalne firme Ivoclar Vivadent

Program obiska:

10:00 – 10:15 Pozdravna beseda člana uprave (Gernot Schuller Senior Director Eastern Europe, Sales Eastern Europe)

10:15 – 10:45 Predstavitev podjetja Ivoclar (Franz Berger, CFO, Finance & IT)

10:45 – 12:15 Voden ogled po podjetju (Xaver Hilbe, Serviceline)

13:00 – kosilo v prostorih družbe

foto: Združenje SLO-FL
foto: Združenje SLO-FL
foto: Združenje SLO-FL

14:30 ogled uglednega podjetja Swarovski

Po ogledu koncerna Swarovski je sledilo še krajše druženje z upravo podjetja.

 

foto: Združenje SLO-FL

18:00 SLOVENSKI VEČER, bilateralna večerja v Hofkellerei Vaduz (v organizaciji in pokroviteljstvom Veleposlaništva RS v CH in FL)

Otvoritev polic s slovenskimi vini v knežji vinoteki.

foto: Združenje SLO-FL

 

foto: Združenje SLO-FL
foto: gov.si

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23:00 Večerno dogajanje v FL (druženje v Zwei Bar & Lounge, Vaduz)

foto: Združenje SLO-FL

Želim poslati član – partner Združenja SLO – FL

 

Avtor teksta: Združenje SLO-FL (zanj: S. Likar)

X